NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
23/25
Spel 11
Z/-
A943
107
A107
V653
102
B852
H952
984

N

W

O

Z

HV8765
H963
6
H7
B
AV4
VB843
AB102
WestNoordOostZuid
------1
pas1pas2
pas2pas3SA
paspaspas 

Meestal zal het biedverloop op dit schitterende spel eindigen in 3SA. Zowel noord als zuid heeft geen echte reden om het hogerop te zoeken. Noord niet vanwege de toch wat saaie verdeling (en saaie punten), zuid niet omdat een singleton in maats kleur niet echt een pluspunt is.

Op sommige tafels biedt oost na 1. Daarvan knapt de, toch al redelijk mooie, zuidhand verder op. Er is een grotere kans dat de ontbrekende honneurs (H, HV) in oost zitten. Maar is dat genoeg om slem te gaan onderzoeken?

Een zeer lastig spel om te bieden dus. Het hoogst haalbare contract, 7, is in mijn ogen onbiedbaar. Maar zelfs klein slem heeft helemaal niemand geboden, er zijn eerder paren die in 2 blijven steken. Mocht iemand een plausibel biedverloop naar 6 kunnen verzinnen, laat het me weten.

6 is niet zo lastig te maken. Oost start 2, voor zuid. Voor de snit op H moet er naar tafel worden overgestoken, het handigst is als er meteen de ruitensnit wordt genomen. Eerst dus een kleine ruiten naar de 10, die houdt. Een kleine klaveren naar de 10, houdt ook. Je steekt over naar A, neemt de klaverensnit nogmaals. Dan de laatste troef trekken, de ruitensnit (V voor), da's jammer. Kleine ruiten naar de aas, harten oversteken, kleine ruiten getroefd. Schoppen getroefd en je geeft alleen nog een kleine harten af.

Voor die extra 13de slag moet er meer gebeuren. Wat zijn de mogelijkheden? H moet goed zitten, H en H ook. De klaveren moeten 3-2 zitten. Veel afwijking is er dus niet mogelijk. Om 5 ruitenslagen te maken, moeten de ruiten niet slechter zitten dan 3-2. Maar er is een tweede mogelijkheid voor de 13de slag, een tweede introever. Met 2 introevers hoeven er maar 4 ruiten gehaald te worden.

Tja, met open kaarten is het duidelijk dat er maar 4 ruiten gemaakt worden. En dus moeten er 2 introevers gemaakt worden, dat kan alleen in schoppen.

Start is 2, voor 10, H en A in zuid. Die moet 2 keer gaan troeven, schoppen voor de aas, kleine klaveren naar de boer. Er moeten 2 troeven overblijven om de schoppen te troeven, dus moet H nu vallen. A en de heer valt inderdaad. Dan de ruitensnit, schoppen getroefd. Nogmaals de ruitensnit (V voor) en ruiten naar de aas. Weer een schoppen getroefd en een ruiten getroefd. De laatste troef kan nu getrokken worden (in zuid 4 weg), oversteken met harten en de laatste slag is voor zuid.

Het kan dus wel maar, net zoals het bieden, in de praktijk zal het niet gehaald worden. Dus wat dat betreft een heel mooi harmonieus spel, niet te bieden, niet te spelen. Alleen op papier.

 

 

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.