NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
22/24
Spel 10
O/All
B9876
B54
96
V103
3
AHV982
HV
HB96

N

W

O

Z

AV
1073
A10753
A42
H10542
6
B842
875
WestNoordOostZuid
----1pas
2pas3pas
4SApas3 azenpas
7a.p.  

Een heel normaal biedverloop waar oost (misschien niet meteen) harten als troef vaststelt en waar west alleen maar azen nodig heeft om te bepalen hoe hoog er kan worden gespeeld. Met 3 azen bij maat is 7 een heel kansrijk contract. Meestal startte noord (een kleine) schoppen en dan is het belangrijk een speelplan te maken. De harten moeten zich een beetje gedragen, ze moegn niet 4-0 in noord zitten. Met 12 vaste slagen is het zaak om een 13de slag bij elkaar te verzinnen, dat is nog helemaal niet zo makkelijk. Ondanks de 3 azen zijn er erg weinig entrees in oost, zeker omdat A niet als entree gebruikt kan worden. 

Er zijn verschillende opties. Meteen de schoppensnit nemen, maar niemand gaat graag de eerste slag down. Dan is er de optie dat de harten 2-2 zitten, 10 wordt dan een entree. Als de ruiten 3-3 zitten dan worden de ruiten hoog. En als laatste is er ook nog de kans op V goed.

Zogeged, zogedaan. De eerste slag A, daarna troeven trekken. Da's jammer, ze zitten 3-1. Dan HV en, omdat het toch niets uitmaakt, alle troeven. Dan klaveren naar het aas en A. Ach, ook al niet. Dan maar de klaverensnit, ook al fout. Wat een pech, een vervelend spelletje.

En het klopt, 7 zit niet terwijl het wel heel veel kans van slagen heeft. Op papier dan. Maar zit het nooit? Dat doet het wel, het zit wel als oost 7 speelt. Wat zuid ook start, er wordt nooit een entree bij oost weggespeeld. Natuurlijk moet H gespeeld worden bij een klaverenstart, maar dan heeft oost net die ene entree extra om een ruiten te kunnen troeven. En de vijfde ruiten wordt zo de 13de slag.

Dat gezegd hebbende, hoe gaat het biedverloop bij ons aan tafel?

WestNoordOostZuid
----1SApas
2pas2pas
4pas4SApas
??   

Wij openen met 14 punten 1SA en dat maakt een hele wereld van verschil. 2 is transfer, 4 is azen vragen (4SA is 3 key-cards (van de 5, troefheer telt mee). En zo zit het hartencontract opeens in de goede hand...

Helaas, west biedt geen 7 maar 7SA. Op zich wel iets voor te zeggen, met 12 slagen dicht moet die 13de er ook wel komen. Of beter gezegd, zou er moeten komen want nu heeft het spel dezelfde narigheid als 7 in de verkeerde hand, niets zit goed.
Gelukkig komen we met de schrik vrij wanneer zuid schoppen start, geluk is met de dommen. :D

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.