NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
17/19
Spel 3
Z/OW
AVB10
B96432
8
105
9643
AHV85
H
HB7

N

W

O

Z

52
10
AVB542
AV42
H87
7
109763
9863

Meestal:

WestNoordOostZuid
------pas
1pas2pas
2SApas3/3pas
3SAa.p.  

Ik wil de opzet van deze rubriek een beetje veranderen. In plaats van in het algemeen een leuk spel uit te zoeken, wil ik graag een bieding, speelwijze, of iets anders moois in het zonnetje zetten. Daar heb ik wel uw hulp bij nodig.
Ziet of doet u iets moois (het mag natuurlijk ook iets moois van de tegenpartij zijn), stuur het spel naar mij. Of, nog beter, schrijf zelf een stukje hier. Als u bent aangelogd dan kan dat.

Als eerste spel in deze veranderde opzet, een spel bij ons aan tafel. Ook ik doe wel eens iets heel moois, of misschien beter gezegd, iets wat ik doe zorgt wel eens voor een heel mooi resultaat. Sommige noemen het gokken en geluk, ik ben het daar niet helemaal mee eens.

Maar soms heeft een ogenschijnlijk dubieuze bieding een heel succesvol effect. Afgelopen dinsdag, spel 3 tegen een paar uit groep A.
Ik zit noord met, zoals u ziet, een zeskaart harten en een vierkaart schoppen. Maat past voorop en ik wil, niet kwetsbaar, graag gaan storen. Tot mijn grote verbazing opent west voor mij 1. Ik wil nog even zeggen dat mijn maat en ik hebben afgesproken dat een enkelvoudig volgbod een (bijna-) opening belooft, een sprongvolgbod is zwak (meestal een zeskaart).

Wat biedt u? Verzin een list.

 

Het meest voor de hand liggende bod is pas. 1 kan niet met 8 punten, 2 kan al helemaal niet na een 1 opening van de tegenpartij. Ik verzon echter iets anders, ik bood 2. Dit gaf de tegenpartij onoverkomelijke problemen:

WestNoordOostZuid
------pas
123pas
3pas4a.p.

3 vraagt om een schoppendekking, 4 ontkent deze.

Zoals jullie kunnen zien, is het beste contract, 3SA, na 2 niet meer te bieden. De meeste OW paren spelen 3SA zonder schoppendekking, maar met de schoppen 4-3 verdeeld, worden er maar 4 slagen door NZ gemaakt. En dan moeten ze wel schoppen starten, anders zijn dat er minder.
Aangezien 2 lengte schoppen belooft, is het voor deze OW zeker dat 3SA down gaat zonder schoppendekking. En daarom eindigen ze in een net maakbare 4 (ook 5 en 5 gaan down).

Geluk? Een domme (of slimme) gok?

Niet helemaal. De theorie zegt dat, als je lengte hebt in de kleur van de tegenpartij, de kans op een fit in een andere kleur een stuk groter is. Ik heb hier heel veel lengte in de harten, maat is dus kort in harten. En dat geeft meer ruimte bij hem voor schoppen. Het is dus helemaal niet raar om alvast te bieden alsof er een fit is. Natuurlijk is het niet voor 100% zeker dat maat schoppen heeft, maar de kans is wel een stuk groter.

1 lijkt een stuk minder risicovol dan 2, maar dat is het niet. Maat verwacht weliswaar geen zeskaart, maar wel (veel) meer punten dan de 8 die ik heb. Het zijn wel mooie punten, maar ik zou hier toch nooit 1 mee openen als west had gepast. En dat belooft bij ons een 1 bod wel, een opening met schoppen.
En dus bleef 2 over. Zwak met lengte schoppen en verder weinig verdediging. Natuurlijk niet zonder gevaar, maat zou best wel eens 4 kunnen bieden met de fit die er volgens de theorie zit. Maar bange spelers worden geen kampioen. En met erg korte klaveren en ruiten, is 4 niet zomaar veel down.

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.