NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
15/17
Spel 15
Z/NZ
732
7
9865
H10965
965
H52
A2
AB732

N

W

O

Z

AHVB
AV963
HV
V4
1084
B1084
B10743
8
WestNoordOostZuid
------pas
1pas1pas
1SApas2pas
2SApas6SApas
paspas  

Geen twijfel mogelijk, dit is het mooiste spel van de avond. Het bieden is al een uitdaging, ondanks de opening van maat en de 23 punten moet er niet te hoog worden geboden. Een paar paren zitten in 7SA, op zich geen raar eindcontract. Maar wel erg optimistisch. En helaas voor de paren die de hartenfit hebben gevonden en in 6 zitten, dat contract heeft geen enkele kans.

Zoals het spel zit, is 6SA al een uitdaging. De harten lopen niet en H zit fout. Omdat er maar 4 harten gehaald kunnen worden, moeten er 2 klaveren gemaakt worden om aan 12 slagen te komen. Met dichte kaarten een onmogelijke taak, de voor de hand liggende speelwijze mislukt. Wat is die speelwijze? Eerst de harten testen, zitten die 4-1 dan de klaverensnit nemen. 6SA is dus best wel kansrijk, de kans op de harten 3-2 is iets meer dan 50%, de kans op H goed nog eens 50%. Samen is dat 75% kans dat 6SA gemaakt wordt. Helaas dit spel niet.

Maar is 6SA dan niet te maken? Jawel hoor, daarom is het zo'n mooi spel. Maar zelfs met open kaarten is de goede speelwijze moeilijk te vinden. Probeer het eerst zelf...

 

De uitkomst is meestal ruiten. Een paar geluksvogels krijgen een klaverenstart, de meeste noordspelers vonden het echter niet zo verstandig onder H10 uit te komen. Met 4 schoppenslagen en 2 ruitenslagen, zijn er 'maar' 6 slagen nodig in klaveren en harten. Enig idee hoe dat voor elkaar te krijgen?

 


Een speelplan is natuurlijk onontbeerlijk in dit soort contracten. Maar dit spel doet wel een heel groot beroep op uw statistiek-kennis. Eerst een analyse na de uitkomst van een kleine ruiten, hoeveel slagen kunnen gemaakt worden?
De schoppen en ruiten staan vast, daar wordt altijd 6 slagen mee gemaakt. Niet meer, niet minder.
En op zich zijn de harten ook wel simpel. Als die 3-2 zitten, leveren ze 5 slagen op. Dan is A genoeg voor 12 slagen.
Het probleem zit in de klaveren, er zijn 2 speelwijzen mogelijk:
- De snit op H in zuid. Zit die goed dan zijn 4 hartenslagen genoeg.
- Een kleine klaveren naar V. Dat levert altijd 2 klaverenslagen op als noord H heeft, 3 als noord H meteen legt (AB en V kunnen dan onafhankelijk van elkaar gemaakt worden).

Beide speelwijzen hebben dus in ieder geval succes als de H zit waar ie zou moeten zitten. Wel een nadeel lijkt het afgeven van H, er kan dan geen harten meer afgegeven worden. Maar het mooie is, dat is dan ook niet meer nodig. Als noord H zet, dan hoeven er maar 3 hartenslagen gemaakt worden. Dat is niet lastig met AHV. En als V de slag maakt, dan kan er alsnog een harten afgegeven worden. En H wordt dan niet meer gemaakt!

De 2 speelwijzen lijken gelijkwaardig, toch gaat mijn voorkeur uit voor een kleine klaveren naar de vrouw. Dat kan namelijk ook nog goed gaan als de klaveren 4-2 en de harten 5-0 zitten. Het zal voor noord erg lastig zijn om H te duiken als er een kleine klaveren vanuit west wordt gespeeld. En als dan de rest van de uitstaande klaveren onder AVB vallen, dan is de laatste klaveren hoog.
Maar het kansverschil is minimaal. Eigenlijk niet aanwezig voor zover ik kan zien (maar ik kan het goed mis hebben).

De laatste speelwijze heeft wel wat valkuilen die meteen de eerste slag aangepakt moeten owrden. Daarom is een speelplan in de eerste slag ook zo belangrijk. De westhand heeft niet veel entrees. Om de laatste speelwijze te kunnen volgen, moet een kleine klaveren uit de hand worden gespeeld. Om, als noord H legt, 3 klaverenslagen te kunnen maken, kan klaveren niet gebruikt worden als entree. En aangezien A weggespeeld zal worden als de tegenpartij aan slag komt, die ook niet meer. De enige die dan overblijft is H.

Het is dus belangrijk de eerste slag in west te halen, ja V overnemen met A. En eerst klaveren te spelen, voor de harten (of schoppen) aangeraakt worden. Anders is de enige overblijvende mogelijkheid de klaverensnit over zuid. En zoals al die mensen die down gaan weten, die gaat fout.

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.