NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
25/27
Spel 12
W/NZ
A853
HB8542
H10
5
H10
103
AB87
107432

N

W

O

Z

942
V7
96432
B86
VB76
A96
V5
AHV9
WestNoordOostZuid
pas1pas2SA*
pas3pas6
a.p.   

* hartensteun, MF.

De meeste paren eindigen in een hartencontract. Maar een enkeling biedt slem, wat ik vreemd vind. Niet die enkeling die slem biedt, maar de grote groep die dat niet doet. Of zou noord daar geen 1 hebben geopend? Maar ja, dat is ook vreemd. Met 18 punten en een fit, zie je mij niet snel onder het slem eindigen als maat heeft geopend. Nog wel een tipje voor al die mensen die, na 1 4 of 4SA moeten zeggen omdat maat anders kan passen: spreek een bod af wat steun en kracht betekent. Zoals hierboven 2SA.

Anyway, oost start meestal 6 en dat is helemaal niet ongunstig. Je kunt 2 kaarten in noord kwijt op de klaveren, als je daar H10 op wegdoet, zijn er geen ruitenverliezers meer. Maar ja, dan moet je wel 3 schoppenslagen halen.
Eerst maar troeftrekken. Het probleem is wel dat er maar erg weinig entrees in zuid zijn. Speel je eerst A dan is het lastig nog naar tafel te komen om de schoppensnit te nemen. Eerst V? Als die fout zit dan kunnen ze zomaar A ophalen.

Je bent toch van plan om de harten te slaan, dat kan ook andersom. Eerst dus harten naar H, dan harten naar het aas. Dat zit helemaal niet ongunstig, de troef is er uit en je bent aan tafel. Wat gooien we weg op de 2 hoge klaveren?

Het lijkt handig om daar 2 schoppen op weg te doen, maar dan ben je nog steeds afhankelijk van het goed zitten van H. Dat is 50% kans. De kans om 3 schoppenslagen te maken is een stuk groter (kom ik nog op), en dus gooi je de twee ruiten in noord weg op de klaveren. Nu de schoppensnit?

Dat lijkt goed, maar geeft niet de grootste kans op 3 slagen. Vergeet niet, het maakt eigenlijk niet uit of H goed zit, je mag namelijk 1 schoppenslag afgeven.
Het beste kun je nu een klaveren troeven en dan A spelen. Dan een kleine schoppen naar de boer. Als die houdt, oversteken naar noord en schoppen naar de vrouw. Dat gaat ook goed als de schoppen 4-1 zitten (met de heer in oost). 
Haalt west H (en bekent oost), dan zitten de schoppen 3-2. Het gaat alleen fout als west 4 schoppen heeft.

Het lijkt op het eerste gezicht beter om eerst een kleine schoppen naar de boer te spelen, en dat is ook zo als zowel noord als zuid geen ruiten en klaveren meer hebben. West is dan ingegooid en moet of in de dubbele renonce spelen, of 10/9 uitspelen. Dat laatste haal je op tafel en je kunt dan (eventueel) de schoppensnit nog nemen. Een echte safetyplay.
Maar hier heeft zuid nog 2 ruiten en is de kans op een vierkaart schoppen in oost een stuk groter dan in west (met de vijfkaart klaveren daar). En dan werkt A beter, dat beschermt tegen een kale heer in west.

Hier maakt het allemaal niets uit. OW halen altijd een schoppenslag, maar met de schoppen 3-2 gaat alles goed. En met H in west gaat het zelfs goed als de snit wordt genomen. Maar je ziet, oost haalt dan 9.

 

Zo zou het hebben moeten gaan, maar ik was getuige van een hele creatieve manier om 6 te halen. Noord was een beetje van slag, maar *spoiler alert* het kwam helemaal goed.
Uitkomst weer 6, gehaald in zuid. Eerst troeftrekken, A en 9 voor de heer. Wat nu? Ach, laten we eerst alle troeven trekken. Noord speelt nog 4 keer troef, west komt in een aardige dwang. Hij wil geen schoppen wegdoen en wil ook niet 9 hoog laten worden, hij gooit dus 1 klaveren en 3 ruiten weg. Noord H, voor de aas in west. Die speelt uit armoei maar kleine klaveren, voor zuid (noord schoppen weg). Op de volgende klaveren ook een schoppen weg en met H goed, worden makkelijk 12 slagen gemaakt. Erg creatief toch?

 

 

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.