NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
26/28
Spel 24
W/-
1086432
VB6
-
9432
-
9
AV10985
HVB1065

N

W

O

Z

AB975
AH752
B74
-
HV
10843
H632
A87
WestNoordOostZuid
1pas1pas
3pas3pas
31pas4pas
4pas4SApas
52pas6a.p.

1 controle
2 1 keycard

Soms krijg je een hand met niet al te veel punten, maar die een gigantisch potentieel heeft. Zo ook deze westhand. Maat hoeft maar 4 kaarten te hebben (A, H, B en A) om 7 na de uitkomst te claimen. Het is belangrijk om aan maat te vertellen dat dit een mogelijkheid is, zonder hem zo enthousiast te maken dat ie meteen groot slem biedt.

Na het 1 bod is 2 een te zware onderbieding. Je wilt niet onder de manche stoppen, zelfs niet met een minimale maat, dus 3. Met de hele mooie oosthand is dat genoeg om minstens in klein slem terecht te komen. Aangezien 3 manche-forcing is, kun je rustig 3 bieden, dat geeft meer ruimte om informatie uit te wisselen. Vertrouw je je maat niet, dan 4. Na azen vragen is duidelijk dat er eentje gemist wordt, 6 is hoog genoeg.

Als maat op tafel komt is het duidelijk dat de communicatie tussen de handen wat moeizaam is, er is maar 1 entree in oost die je kunt gebruiken. Ook kun je zien dat maat net de verkeerde kaarten heeft en dat 6 nog best wel een lastig contract is. Je kunt 3 keer klaveren troeven in oost, maar hoe kom je 3 keer in west? Ik denk de enige optie is dat H goed moet zitten. Is dat, dan is het simpel een kwestie van A afgeven (en 2 klaveren wegdoen op de hoge harten en schoppen) en claimen.

Als noord met harten is gestart (zou ik hebben gedaan), is er meteen een ander probleem, er is geen entree meer naar oost. Het handigst is dan meteen A en AH te spelen, waar west 2 klaveren op wegdoet. En dan de ruiten...
Je wilt graag 3 keer de ruiten uit oost spelen, voor het geval dat zuid er 4 heeft. De standaard manier is te beginnen met 7 (je duikt), daarna B (je duikt) en als laatste 4. En met 4 ruiten in zuid is die manier heel hard nodig om alle ruiten te halen. Natuurlijk kun je hier ook beginnen met B, mits je daar geen 5 onder gooit.
Daarna geef je A af en zijn er 12 slagen.

In de praktijk vond maar 1 paar deze hand zo mooi dat ze er mee naar slem gingen. Ik denk dat veel mensen toch gefocust zijn op de 12 punten in west ipv de mooie verdeling. En ook verrassend veel mensen spelen 3SA, met een singleton (in beide handen!) is dat toch iets wat vermeden moet worden (denk ik).

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.