NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
24/26

 A10
 -
 AHV9865432
 V

WestNoordOostZuid
--3?? 

 

 

Een avond vol rare spelletjes met ruiten in de hoofdrol, begon voor mij met dit spel. Wat een hand! Noord opende 3 en nu mocht ik. Wat te bieden? Er zijn veel opties:
- doublet. Met schoppen in noord, ruiten bij mij, is de kans erg groot dat maat 4 zegt. En dan? 5 belooft nu een mooie hand, maar de kans dat maat begrijpt dat ik een dichte 10-kaart ruiten heb, is klein. En maat moet iets zeggen als zuid past, na 4 weet je nog steeds niet of maat punten heeft.
- 4SA. Mits afgesproken vraagt dat azen. Wat als maat er 1 biedt? Is dat A of A?
- 4, 5, 6 of 7 . Welke hoogte is het best? Geen flauw idee.
- 4. Dat moet iets sterks zijn, maar je zit dan al erg hoog.

Een hele rits mogelijkheden die allemaal het beste bod konden zijn. Of juist niet. Maar toen bedacht ik me dat er nog een mogelijk bod was met heel veel voordelen, 3SA. Natuurlijk wel wat gokkerig met alleen ruiten, maar de kans dat er met schoppen wordt gestart is best wel groot na 3 van noord. Nog een voordeel is dat het beter verdient dan al die mensen die in 5 eindigen. En het derde voordeel is dat maat nu niet hoeft te bieden, maar daar wel voor kan kiezen.

WestNoordOostZuid
--33SApas
4pas?? 
En dat laatste gebeurde ook. Maat bood nu 4, wel een beetje te verwachten natuurlijk. En toen was ik weer aan de beurt, wat nu? Ik wist het ook niet meer. 5 zou zo ongeveer beloven wat ik in mijn hand had, maar ik denk niet dat mijn maat nog slem zou bieden. Hoogstens 5. En hij moest toch wel iets hebben voor 4? Dat is natuurlijk niet helemaal waar, ruil de hand van zuid en west om, en maat biedt ook dan 4. Terwijl 11 slagen het hoogst haalbare is.

Toch besloot ik om 6 te bieden, maat moest maar wat moois hebben voor 4. Achteraf had ik natuurlijk spijt toen maat wel een hele mooie hand op tafel legde

spel 21
N/NZ
 HB97432 
 -
 107
 H983
 V85  A10
 A87652 -
 B AHV9865432
 A42 V
  6 
 HVB10943
 -
 B10765

 

Misschien had ie met 2 azen zelf 7 moeten bieden, maar dat is wel lastig te zien. Misschien had ik meteen 6 moeten bieden, dan kun je met 2 azen bijna niet passen.

Het spelen bleek ook nog heel grappig te zijn, veel mensen halen, na de start van H, maar 12 slagen. Tot die mensen wil ik zeggen, waarom? Waarom zou je meteen A leggen als dat helemaal geen haast heeft. Natuurlijk is de kans klein dat noord troeft, maar klein wil niet zeggen afwezig. Op alle tafels waar er H is gestart (7 keer), ben ik de enige die een kleine harten bijspeelt en in de hand troeft. Toch is dat de enige goede manier om te spelen zoals al die andere oostspelers hebben gemerkt, noord heeft ook geen harten. Ik heb een simpel spelletje, ik troef H, trek de troeven en ik kan claimen voor 13 slagen.

Zoals jullie ongetwijfeld hebben gezien kan 7 down.Maar die start heeft niemand gevonden, klaveren. De enige entree naar tafel wordt dan meteen weggespeeld, je moet dan wel meteen A spelen. En dat gaat, zoals we al hebben gemerkt, fout. Maar erg grappig is dat 7SA niet down te krijgen is. Mede grappig omdat er helemaal niemand sans speelt.

 

Natuurlijk gaat er nog veel meer mis op dit spel bij de verschillende paren. West die 6 "redt" met 6 (ik had daar nooit op gepast, dan maar 7), zuid die 5 uitneemt met 5 (of 6 uitneemt met 6), beide gedoubleerd -4 (kwetsbaar). Als iemand mij trouwens een biedverloop kan geven hoe je verantwoord in 7 kan komen, dan ben ik erg benieuwd.

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.