NBB Clubsiteinloggencontact
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij  

   Registreren   Wachtwoord vergeten
19/21
Spel 18
O/NZ
10872
10974
H2
B105
HVB9
H3
10963
V42

N

W

O

Z

3
VB2
AB74
98763
A654
A865
V85
AH
WestNoordOostZuid
----pas1SA
paspaspas 
    

Tja, na maanden van wachten op jullie spelletje van de maand, ga ik zelf dan maar weer van start. Toch begrijp ik het niet helemaal, er zijn genoeg spelers die de schoonheid van een spelletje zien, en ook genoeg spelers die iets heel moois hebben verzonnen op een spelletje. Of met een maat die iets geniaals heeft gedaan, nog beter. Zet hem of haar maar in het zonnetje.
Ik kan namen gaan noemen, maar ik wil niemand onder druk zetten. Die namen komen later wel een keer. cheeky


Afijn, ik begin dan zelf maar. Deze keer een erg leerzaam spel aangezien Guus en ik bijna de enigen zijn die de hartenfit vinden. Blijkbaar speelt niemand de zwakke variant van stayman. Toch is het ten zeerste aan te raden om dat wel te doen.

Je zit hier noord en maat opent 1SA (na pas van oost). Met 4 punten weet je bijna al dat dat een hopeloze zaak wordt, was er maar een mogelijkheid om een troefcontract te spelen. En, joepie, die mogelijkheid is er. Met een zwakke stayman, kun je met de noordhand 2 bieden op maats 1SA. De enige mogelijke antwoorden van maat zijn 2 (geen vierkaart hoog), 2 en 2. Op de laatste twee wordt er natuurlijk gepast in de zwakke variant, op 2 biedt noord 2. Dat betekent dat noord de zwakke variant heeft gehad en dat zuid moet passen met een driekaart harten. Met een doubleton wordt 2 geboden.

Ja maar, zullen jullie zeggen, je kunt dan wel in de 4-3 fit terecht komen! Klopt, maar hoe veel slechter zal 2 of 2 in de 4-3 fit spelen dan 1SA? Soms wel, met een vierkaart tegen is ook 2 vaak een hopeloze zaak. Maar meestal zal het helemaal niet slechter gaan en er is een (grote) kans dat er wel in een maakbaar contract wordt gespeeld.

Eigenlijk komt het erop neer dat met een korte kaart er beter troef gespeeld kan worden. Dus ook met bv een 4-3 hoog en een vijfkaart laag (en dus ook een singleton laag), kan beter met de zwakke stayman geprobeerd worden een hoge fit te zoeken. Ja, er kan dan geëindigd worden in een 3-3 fit, maar die speelt zelfs vaak beter dan 1SA. Met een snelle 2 of 3 introevers, worden er meer slagen gemaakt.

Ik heb ooit een artikel gelezen dat pleitte voor meer gebruik van de zwakke stayman. Ik geef hier de boodschap door, zoek vaker de hoge fit na maats 1SA. En dit spel is wel een erg klassiek voorbeeld, 1SA hoort down te gaan, 2 wordt gemaakt.

Zijn er nog consequenties van het spelen van een zwakke stayman? Jazeker, de sansopenaar mag geen 2SA zeggen met beide vierkaarten hoog. Daarmee wordt 2 geantwoord, en dus moet daarna op zoek gegaan worden naar een (eventuele) schoppenfit. Dat kan door, na het 2 antwoord, 2 te bieden met een limiethand, en 3 met een manche-hand. Op beide biedingen mag de sans-openaar niet passen, zonder schoppen biedt ie 2/3SA, met schoppen 3/4. Of natuurlijk een ander bod op 4 niveau om controle aan te geven.

 

De echte hogeschoolbridgers draaien trouwens het bod van 2 en 2SA (of 3 en 3SA) om. Die bieden, na het 2 antwoord van maat op 2, 2SA met een vierkaart schoppen en 2 zonder vierkaart. En datzelfde op driehoogte. Zo komt de sansbieder, in een eventuele schoppenfit, niet op tafel. Slim, maar wel lastig te onthouden.

 

U moet ingelogd zijn om commentaar te geven.